A Forster Központ a Múzeumok Majálisán


Illatpárna készítés a Forster Központ sátrában

A Forster Központ sátrában a tavalyi majálishoz hasonlóan az intézmény munkatársai mellett jelen voltak önkénteseink is, akiknek segítségével évek óta eredményesen népszerűsítjük a műemlékvédelem területén végzett munkát. Látogatóink ezen a hétvégén személyesen is találkozhattak intézményünk munkatársaival, továbbá megismerhették a műemlékvédelem és műemlékgondozás keretében végzett szakmai feladatokat.

Az „örökségvédelmi játszóasztalon" vendégeink kvízjátékot játszottak, satírozó tábla segítségével rajzot készíthettek az edelényi L'Huillier-Coburg kastélyról, valamint tili-toli tábla segítségével kirakhatták a kastélyban található freskók részletét.

Az „örökségvédelmi játszóházban" tematikus kézműves foglalkozások között választhattak a látogatók. Az idei esztendő témája a majki kamalduli remeteséghez, és a felújított, tavasszal megnyílt edelényi kastélyhoz kapcsolódtak. Az egykor a majki kamalduli remeteségben élt, némasági fogadalmat tett szerzetesek mindennapi tevékenységének része volt a gyógynövénytermesztés, gyógynövényszárítás. E témához kapcsolódóan illatpárnákat lehetett készíteni a sátorban a szárított gyógynövényekből és virágokból, amelyekhez a rendezvényt megelőző hetekben rózsaszirmot, bazsarózsát, majoránnát, kakukkfüvet, borsosmentát, citromfüvet, akác- és bodzavirágot szárítottunk. Az illatosításhoz a vendégek maguk törték meg mozsárban az ánizst, a szekfűszeget, vagy a levendulát.
A vállalkozó szellemű látogatóink kipróbálhatták a lúdtollal történő írást is.
Az edelényi – illetve általánosan a - barokk kastély témájához illeszkedve „nincs kastélypark rózsa nélkül" jeligével origami rózsa hajtogatására tanítottuk meg az érdeklődőket.

Látogatóink a sátorban megvásárolhatták legújabb kiadványainkat is, amelyek közül a legnépszerűbbek Sudár Balázs új tanulmánya, „A pécsi Idrisz baba-türbe", és a fáji Fáy-kastélyhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai program keretében kiadásra került családi olvasókönyv („Amiről a kastély mesél") voltak.


A Forster Központ sátorbelsője a 2014. évi Múzeumok Majálisán